Stiai ca mancarea prea sarata se poate salva daca adaugi in ea bucati de cartof crud sau ca uleiul nu mai sare daca pui in tigaie putina sare? Iata si alte sfaturi care iti usureaza munca in bucatarie sau chiar te scot din incurcatura rapid si ieftin.
• Pentru a impiedica marul taiat sa se innegreasca, stropeste-l cu putin suc de lamaie.
• Telina ramane proaspata pentru mai mult timp daca este invelita in folie de aluminiu si pusa in frigider.
• Oul fiert se curata mai usor daca inainte de fierbere i se face o gaura in coaja, cu un bold. O alta solutie este sa curati oul tinandu-l intr-un bol cu apa rece.
• Pentru a verifica daca oul este proaspat se pune intr-un bol cu apa sarata. Daca se duce la fund este proaspat, daca pluteste, este vechi.
• Usturoiul se curata mai usor daca este incalzit putin inainte, pe o tabla asezata pe foc.
• Fructele prea verzi se coc daca sunt invelite intr-un ziar si puse intr-un loc caldut timp de 2-3 zile.
• Daca lamaia este prea tare, se tine in apa calda timp de 5-10 minute. Astfel va deveni mai moale si mai usor de stors.
• Laptele nu se mai lipeste de oala cand il fierbi daca tii o lingura in ea, si lasi focul mai mic.
• Laptele nu se strica, chiar daca nu este pus in frigider, daca atunci cand fierbe adaugi in el o jumatate de lingura de bicarbonat de sodiu.
• Pentru a pastra lamele robotului de bucatarie ascutite si in stare buna, se rasneste in el, din cand in cand, putina sare.
• Cand s-au fiert pastele, melcisorii sau taiteii, se scurge apa fiarta si se pune peste ele apa rece, ca sa nu se lipeasca bucatile intre ele.
• Ca sa nu-ti mai lacrimeze ochii de la ceapa, tai-o in doua bucati si tine-le in apa timp de 15 minute inainte de a le taia.
• Pentru a curata mai usor cuptorul, prepara o pasta din apa si bicarbonat de sodiu pe care o intinzi pe locurile murdare. Apoi porneste cuptorul pentru o jumatate de ora. Petele uscate de mancare vor iesi mult mai usor.
• Inainte de face popcorn, tine grauntele in congelator si prepara-le cand sunt inca inghetate.
• Pentru a coace mai usor cartofii, tine-i in apa sarata timp de 15 minute, inainte de a-i baga la cuptor.
• Cartofii se strica mai repede daca sunt tinuti langa ceapa. Deci pune-le locuri separate.
• Inainte sa fierbi orezul, adauga in apa cateva picaturi de suc de lamaie. Astfel orezul va iesi mai alb si mai aspectuos.
• Legumele raman proaspete pentru mai mult timp daca le invelesti intr-un ziar inainte de a le pune in frigider. Nu tine legumele in pungi de plastic pentru ca se vor strica mai repede.
• Nu arunca apa in care ai fiert legumele. O poti folosi pentru o supa sau un sos.
• Daca ti-a iesit mancarea prea sarata, pune in ea bucati de cartof crud. Acestea vor absorbi excesul de sare.
• Ca sa nu se lipeasca recipientele sau pungile de peretii congelatorului, presara putina sare pe ele.
• Daca nu poti scapa de mirosul de prajeala din bucatarie, caramelizeaza intr-o tigaie putin zahar si adauga peste el suc de lamaie. Mirosul placut de zahar caramelizat il va acoperi pe cel de prajeala.
• Pentru ca ramurelele de conopida sa ramana albe si frumoase se adauga in apain care fierb un pahar de lapte dulce.
• Ca sa cureti mai repede oalele murdare, pune in ele un amestec de otet si sare, si lasa-l sa dea in fiert.
• Unge cu ulei marginea oalelor pentru a impiedica revarsarea supei sau a apei in care fierbi alimente.
• Ca sa nu mai sara uleiul din tigaie, pune un varf de lingurita de sare, inainte de a praji alimentele.
• Daca torni intr-o sticla sau un borcan lichide fierbinti pune sub ele doua linguri sau lame de cutit. Astfel nu se crapa sticla din cauza temperaturii ridicate.
• Cand prepari o salata pune sarea inaintea uleiului. Sarea nu se dizolva in ulei.
• Mancarea se amesteca cu lingura de inox. Lingura de lemn este poroasa si poate strange bacterii, iar cele din alte metale oxideaza.
• Pentru a preveni mirosul neplacut al frigiderului, tine in el jumatati de lamaie.
• Branza se pastreaza in frigider, invelita in folie de plastic ca sa nu mucegaiasca.
• Cand prepari spanac sau alte legume cu funze verzi, adauga in apa putin zahar. Astfel legumele isi pastreaza culoarea frumoasa.
• Nu gati ciuperci in oala de aluminiu pentru ca se vor innegri.
• Oalele de aluminiu se spala dupa ce s-au fiert in ele coji de mar. Astfel raman mai curate
si mai lucioase.
• Cand fierbi oua, adauga in apa o lingura de otet. Astfel, chiar daca se crapa coaja, oul nu va iesi afara.
• Daca scapi un ou pe jos, acopera-l cu sare si lasa-l asa timp de cateva minute. Se va curata mai usor.
• Cand fierbi legume, pune-le intregi si abia apoi taie-le in bucati. Astfel se pierd mai putine substante nutritive.
• Pentru a face o mamaliga fara cocoloase, stropeste malaiul cu apa rece inainte sa-l adaugi in oala.
sursa: www.flu.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu